Even voorstellen: Miriam Smit, externe vertrouwenspersoon

Miriam Smit is sinds september 2020 voor Onderwijsgroep Amersfoort aangesteld als externe vertrouwenspersoon voor leerlingen en hun ouders, of verzorgers. Miriam woont met haar man en zoon (die ook op de middelbare school zit) in Houten. Waarvoor kan je haar benaderen?

Miriam is externe vertrouwenspersoon voor verschillende organisaties, waaronder diverse scholen en  onderwijsinstellingen. Ze is niet in dienst bij Onderwijsgroep Amersfoort, maar heeft haar eigen bedrijf. Als vertrouwenspersoon is zij aanspreekpunt voor kwesties rondom ongewenste omgangsvormen. Denk bijvoorbeeld aan vragen of situaties die te maken hebben met seksuele intimidatie, discriminatie, pesten en agressie. Als vertrouwenspersoon zorgt ze voor opvang en ondersteuning van leerlingen die last hebben van ongewenste omgangsvormen. Ook kan ze een de ouders, of verzorgers van de leerlingen hierbij ondersteunen.

We stelden haar een paar vragen over haar werk:

Wat vind je interessant in je werk?

Het leuke aspect van mijn werk vind ik, dat ingewikkelde kwesties waarbij de emoties hoog op kunnen lopen, vaak op een eenvoudige manier opgelost kunnen worden. Een gesprek met de vertrouwenspersoon maakt de situatie vaak behapbaar en daarmee de aanpak van het probleem eenvoudiger. Als resultaat van mijn werk zie ik gelukkig vaak dat mensen weer lekker in hun vel zitten.

Wie mag er contact met je opnemen?

Alle leerlingen die te maken hebben (gehad) met ongewenste omgangsvormen, en hun ouders, of verzorgers, kunnen mij benaderen. Dat kan zijn omdat je je verhaal nog eens kwijt wilt, om nog eens door te praten over wat er is gebeurd, of om meer duidelijkheid te krijgen over de procedures van Onderwijsgroep Amersfoort ten aanzien van ongewenst gedrag, enzovoort.

Jouw ervaring staat hierbij centraal. Wanneer je de situatie ervaart als storend of intimiderend, dan kun je mij inschakelen. Bij twijfel kun je mij uiteraard ook bellen. Dan komen we er samen wel uit. En wat je ook moet weten: wat we bespreken blijft vertrouwelijk!

Waarin verschilt de externe vertrouwenspersoon met de interne vertrouwens (contact)personen?

We hebben allemaal dezelfde functie. Het voordeel van de interne vertrouwenspersoon is dat ze beter bekend zijn bij leerlingen en ouders/verzorgers. Dat kan het laagdrempeliger maken om contact met hen op te nemen. Maar daarentegen kan het soms ook juist prettiger zijn om over je situatie te praten met iemand van buiten de school. Dan is het prettig dat er ook een externe vertrouwenspersoon beschikbaar is.

Hoe kunnen medewerkers je bereiken?

Wanneer er vragen zijn, schroom niet te bellen. Ik ben te bereiken via telefoonnummer: 06-21397442 Mocht je me niet direct aan de lijn krijgen, spreek dan een voicemailbericht in. Ik bel dan zo spoedig mogelijk terug.

Hartelijke groet,

Miriam Smit
T: 06-21397442            
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.